Friday, February 02, 2007

Návrh

K napsání tohoto článku mě jistým způsobem inspirovaly včerejší testy CERMAT. Vděčné téma. Paní ministryně školství Dana Kuchtová je totiž chce zrušit. To je podle mě dost špatný krok, pro deváťáky mohou být takové testy dobrou přípravou na příjimačky. A tím se dostáváme k jádru problému. Paní ministryně chce totiž zrušit i příjimačky. Údajně si dovede představit, aby se na střední školy žáci přijímali na základě slovnho hodnocení. Já si to teda představit nedokážu. Podle mého skromného názoru by paní ministryně měla držet hubu a krok. Příjimací zkoušky jsou nejobjektivnější způsob, jak vybírat děti do škol. Když už ale paní ministryně potřebuje ostruhy, že udělala reformu, mám lepší návrh: Vědomosti jsou na nic, nejdůležitější je stejně štestí. Tak otestujme štestí! Místo slovního hodnocení si každý žák na příjimačky vezme korunu a pod dohledem kamer a státního notáře si hodí. Panna - oslavuj, jseš na škole; orel - padej, odkud si přišel. Bylo by to objektivnější a bylo by méně příležitostí pro korupci než u příjimání na základě slovního hodnocení.

3 comments:

Kadrec said...

s korunou je to zajímavý nápad, ovšem může se stát, že správnou stranu mince si hodí více uchazečů, než je volných míst. a co potom?

a teď vážně: to myslí slovní hodnocení učitelů základních škol? tak to je dost nešťastný způsob, protože mně třeba naše třídní ze ZŠ vůbec nedoporučovala se někam hlásit a tvrdila, budu mít hrozné problémy...

fenek said...

no kdyz si hodí víc uchazečů než je míst, tak ti, co prošli hází znova...

ano, myslí slovní hodnocení učitelů zakl. škol. naštěstí ale neříkala, že se to bude snažit prosadit, říkala pouze, že by si to do budoucna dovedla představit. s tím slovním hodnocením je hlavně ten problém, že tam objektivně neurčíš, kdo je lepší. a taky strašně záleží na tom, jaký kafe přitom ten učitel pije atd. je prostě nemožný napsat každýmu žákovi jiný slovní hodnocení, eště k tomu takový, aby ho podle něj měli přijímat na školu.

fenek said...

nebo ti, co prošli házením mincí potom mezi sebou hrají kostky...