Monday, March 12, 2007

Telenovela

Mezi typicky seriálové žánry patří telenovela (televizní román) a sitcom (situační komedie). Jde o díla bez vysokých uměleckých cílů, vytvářená a vysílaná především s cílem pobavit diváky. Je pro ně typický jednoduchý děj s důrazem na city a emoce (telenovela) či komické situace (sitcom), vyšší počet dílů a častá vysílací frekvence. (zdroj:wikipedia)
Telenovely zabírají mnoho času ve vysílacím programu českých televizních kanálů (zejména těch komerčních). Jelikož ale Čechům nestačila stará venezuelská a brazilská klasika, jsou telenovely i hlavním předmětem české seriálové tvorby.
A Češi tyto s prominutím s*ačky žerou jak na běžícím páse. Svědčí o tom i neustálé natáčení nových dílů Ordinací, Ulic, Letišt nebo Křehkejch vztahů. Zejména některé osoby ženského pohlaví považují telenovely skoro za vrchol světové kinematografie. Naštěstí i komerční televize už pochopily, že tímto odpadem už si sledovanost moc nevylepší a začaly vyslílat i kvalitní zahraniční seriály (Lost, Dr.House, Kriminálka Las Vegas...). Ta nekomerční už dlouho těží z jednoho z mála kvalitních českých seriálů Četnických humoresek a druhý program vysílá jeden z nejlepších světových seriálů, kultovní Červený trpaslík. Nezbývá než doufat, že se zahraniční seriály budou na českých kanálech vysílat časem ještě víc (ve zkvalitnění české tvorby nevěřím).
No a proč to všechno píšu? Když jsem šel ze školy, procházel jsem kolem partičky školáků (tipuju tak 4.třída), která se zrovna dělila na dvě skupiny - kluky a dívky. Kluci čekali na zastávce, dívky pokračovaly v cestě. Jedna z dívek se ještě otočila a zařvala "Teď jsme ti dobrý, co?! Když chceš zjišťovat něco o tý svý Petrušce!". To mě přivedlo na myšlenku, jestli to vymyslela sama nebo to viděla v nějaké Ordinaci nebo podobném braku. Osobně bych se přikláněl ke druhé možnosti. Ještě bych dodal, že tyto dívky celou cestu na Úvoz něco nesrozumitelného vřeštěly na celou ulici. Proti těmto vlezlým sopránům je i "Baníček" zdejších ožralů krásný.
Není tady trochu tma? Rozsviťme si!

2 comments:

Kadrec said...

jen bych chtěl upozornit na malou chybku - ten vypínač je v primární pozici zapnutý, tak proč nás vybízíš k jeho zapnutí znovu?

fenek said...

protože "Není tady nějaký světlo? Zhasněme si!" zní blbě.